Евтини телефони Xiaomi

Xiaomi е една от бързо развиващите се телефонни компании на пазара, благодарение на ултра агресивните си стратегии за ценообразуване. Но какъв е животът с телефон Xiaomi? Нека да разгледаме плюсовете и минусите на притежаването на такъв…

Евтини телефони XIAOMI

 

Най-евтините Xiaomi телефони 2022г.

 

Защо да изберем евтин телефон от Xiaomi?

Xiaomi прави високопроизводителни телефони с Android, които работят с най-новите спецификации и хардуер, след което ги продава с около 60% по-малко от конкуренцията. Това е основния бизнес модел на компанията. И това е причината тя да се разраства толкова бързо. За разлика от Apple и Samsung, Xiaomi управлява бизнеса си с телефони на изключително ниски маржове (тя прави само 5% печалба от всеки телефон, който продава).

Маржовете на печалбата на Apple са около 40%. Ето защо, когато купувате телефон Xiaomi, ще платите около 1000лв за телефон, който обикновено би ви струвал поне 1500-1600лв, ако сте го купили с марката на Apple или Samsung. Това е убийствен бизнес модел, който помогна на Xiaomi да генерира експлозивен растеж през последните няколко години.

Но какъв всъщност е животът с телефон Xiaomi ?

Телефоните на Xiaomi толкова добри ли са, колкото iPhone на Apple? Или телефоните Galaxy и Note на Samsung ? Ако купувате нов телефон, това е инвестиция, така че трябва да подходите разумно – това е причина №1 повечето хора да избират Apple и Samsung. Те познават марката и знаят какво да очакват (солидна производителност и първокласни цени). И обикновено няма изненади – телефоните iPhone и Samsung обикновено функционират точно като тези, които се появиха преди тях.

В това ръководство ще ви дадем подробна разбивка на ПЛЮСОВЕТЕ и МИНУСИТЕ на закупуването и използването на телефони Xiaomi. В крайна сметка ще можете да вземете решение дали телефон Xiaomi е подходящ за вас. В подготовката за тази статия прекарах много време, използвайки телефоните Xiaomi като ежедневен телефон, така че това, което следва, е по същество моите „2 стотинки“ за това какъв е животът с тези изключително достъпни китайски водещи телефони.

ПРЕДИМСТВА при закупуване/използване на телефони Xiaomi

#1) Телефоните Xiaomi са невероятно евтини за закупуване

Нека започнем с основната причина, поради която 99,9% от хората купуват телефони Xiaomi – цената. По същество можете да вземете телефон Xiaomi, който разполага с OLED дисплей и камера с три обектива, заедно с 8 GB RAM и най-новия процесор Snapdragon 865 на Qualcomm, за по-малко от $400/£400 – така че, около 60% по-малко от подобен телефон от Samsung или Apple.

Агресивното ценообразуване е маркетингова тактика #1 на Xiaomi; бие всички по цена. Дори марки като OnePlus и OPPO . И прави това, като поддържа изключително ниски маржове от продажбите на своите телефони – прави само 5% печалба от всяко устройство, което продава. И това е твърде нисък марж на печалба за Apple и Samsung в света.

Телефоните Xiaomi не са евтини заради компонентите, които използват; те са евтини поради начина, по който Xiaomi е структурирал бизнеса си. За добро или лошо, това е нещо, за което Xiaomi вече се е омъжила, така че можете да очаквате ниските цени да бъдат нещо, което ще се задържи за години напред – това е буквално неговата маркетингова тактика №1.

#2) Страхотен дизайн

Ако погледнете снимка на водещ телефон на Xiaomi до нещо от, да речем, Huawei или Samsung, и помолите някой да познае кой е с 60% по-евтин, никой – и наистина имам предвид НИКОЙ – няма да може да забележи разликата. Погледнете телефона по-долу. Изглежда ли евтино?

трябва ли да си купите телефон xiaomi
От гледна точка на дизайна, телефоните Xiaomi изглеждат страхотно и имат всички атрибути, които обикновено свързвате с най-добрия флагман на Android – изцяло екранни OLED дисплеи, хубави ъгли, солидно качество на изработка и хубави извивки. Получавате обширни OLED дисплеи, камери с три обектива отзад и добре изглеждащ софтуер.

За необученото око буквално няма разлика от гледна точка на дизайна между, да речем, Samsung Galaxy S20 и новоизсечения Xiaomi Mi 10 Pro – и двата изглеждат като убийствени водещи телефони. Само с телефона Xiaomi ще платите около 2/3 по-малко, за да го купите (не повече от $400/£399,99) .

#3) Водещи спецификации за среден клас цени

Искам да обърна внимание тук и ще използвам изходящия флагман на Xiaomi, Xiaomi Mi 9 , за да го направя. Първо вижте спецификациите на Xiaomi Mi 9:

6,39 инча 2340 x 1080 AMOLED дисплей на цял екран
6GB RAM
Процесор Snapdragon 855
Sony 48MP ултра широкоъгълна тройна AI камера
20MP предна камера
Сензор за пръстови отпечатъци в екрана
3300mAh батерия
64GB/128GB съхранение

Доста впечатляващо, нали? Много подобно на това, което получавате на борда на Galaxy S10 . Сега, какво ще стане, ако ви кажа, че този телефон може да бъде закупен за £449 при пускането на пазара? Невероятно, нали?

По принцип получавате спецификации на телефона за £1000 за повече от половината цена. Поставено в този контекст, лесно е да се разбере защо милиони клиенти от Обединеното кралство и САЩ се стичат към Xiaomi.

Никой не иска да плати $1000/£1000 за телефон, да не говорим само за OLED дисплеи и камери с три обектива. Xiaomi знае това и по същество изгради цял бизнес около него. Xiaomi Mi 9, например, вече е на 12 месеца. Но с такива спецификации, той ще бъде добър ежедневен драйвер поне за още 18 до 24 месеца.

#4) Можете да руутвате телефони Xiaomi с анулиране на гаранцията

99,9% от производителите на телефони с Android НЕ искат руутване на техните телефони . И за да се наложи тази политика, всеки, който руутва телефон с Android , анулира всички гаранции за този конкретен телефон, така че вие ​​основно го правите на свой собствен риск. И никога на нов водещ телефон .

Xiaomi обаче не можеше да се интересува по-малко. Не само, че с радост ще ви позволи да руутнете вашия телефон Xiaomi, но също така няма да анулира гаранцията на телефона. Това прави телефоните Xiaomi идеален избор за всеки, който обича да се забърква с модове за Android. По принцип можете да правите каквото искате и пак да запазите гаранцията си непокътната.

МИНУСИТЕ на закупуване/използване на телефони Xiaomi

Добре, направихме добрите неща. Сега нека обърнем внимание на негативите, свързани с притежаването и използването на телефон Xiaomi.

#1) Проблеми с прегряването

Един от най-големите и най-цитираните проблеми с телефоните Xiaomi се отнася до проблемите с прегряването. Влезте онлайн – буквално навсякъде – и ще намерите доказателства за потребителите на Xiaomi, които изпитват проблеми с прегряването на телефоните си. И не е специфично за нито един модел в гамата телефони на Xiaomi – изглежда непредсказуемо и произволно.

Има набор от теории за това как да коригирате прегряването на телефони Xiaomi, вариращи от премахване на Google Play Store (странно) до руутване на телефона и инсталиране на нов ROM. Така или иначе прегряването на телефоните НЕ е ШЕГА. Те могат да експлодират. И никой не иска това. Ако купувате телефон Xiaomi, това е едно от нещата №1, за които трябва да внимавате.

#2) Софтуерът може да има грешки (и никой не може да ви помогне)

Google, Apple, Samsung и Huawei създават мобилни UX от години. Те са опитни и знаят точно какво правят. Те имат дългогодишен опит и тестове, на които да се позовават. Xiaomi е малко по-различен в този контекст; единственият реален опит е китайският пазар и той е напълно различен от западните пазари като САЩ и Обединеното кралство.

Поради тази причина може да отнеме малко време да свикнете с MIUI на Xiaomi – дори ако сте опитен телефонен журналист. Можете, разбира се, да разрешите този проблем изцяло, като руутнете телефона и инсталирате нова версия на Android 10 върху него чрез ROM. Ако обаче сте начинаещ, сте останали с MIUI или UX на трета страна от Google Play Store.

MIUI не е лоша сама по себе си, но не е толкова добре оптимизирана, колкото UX на Google за Android или UX на Samsung. За мен това е един от най-големите недостатъци при работа с телефон Xiaomi. Обожавам чистия Android, както и на телефоните Pixel , така че UX като MIUI просто ми се струват твърде натоварени за моя вкус. Харесвам изчистен дизайн и минимален раздут софтуер, а MIUI изглежда харесва точно обратното.

#3) Лошо използване на RAM

Телефоните Xiaomi се доставят с много RAM. Но начинът, по който телефоните Xiaomi управляват RAM, оставя МНОГО да се желае, особено ако използвате телефон Xiaomi с 4 GB RAM или по-малко. По същество телефоните на Xiaomi обичат да пестят RAM твърде много и крайният резултат от това е, че приложенията се затварят, когато се отдалечите от тях. И това е доста гадно.

Трябва ли да си купите телефон Xiaomi?

Можете да заобиколите това, като промените настройките в приложението за сигурност – задайте го на БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ – но наистина, ако трябва да сме честни, никой не трябва да прави това. Телефонът трябва да бъде настроен да управлява RAM по ефективен начин, който няма отрицателен ефект върху използването на телефона. В края на краищата, какъв е смисълът да имате 4 GB RAM, ако телефонът ви ще ви позволи да използвате само 1,5 GB? Нито един. Това е нещо, което Xiaomi трябва да обърне внимание на бъдещите телефони, тъй като това е едно от най-често срещаните оплаквания за телефоните на компанията.

#4) Проблемите с батерията са често срещани

Друг проблем, който засяга телефоните Xiaomi , е свързан с неговата батерия; получавате или прекомерно изтощаване на батерията, или лоша производителност на батерията след няколко месеца употреба. Този проблем не е често срещан, но е нещо, което трябва да знаете, ако закупите телефон Xiaomi .

Един от главните виновници за проблема с прекомерното изтощаване на батерията е свързан с това как телефонът прескача от мрежа в мрежа. Един от методите за решаване на това е като се гарантира, че и двата SIM слота на телефона са заключени за ЕДИН тип мобилни данни (изключете Dual 4G, основно, и изберете LTE за SIM, който използвате).

Ако имате дефектна батерия, както правят някои потребители, ще трябва да вземете батерия за смяна. Това обаче не е лесно, тъй като Xiaomi по същество няма присъствие в Обединеното кралство и САЩ, така че сте някак прецакани, ако това се случи, освен ако не ви е удобно да инсталирате нова батерия сами.

#5) Актуализациите на Android могат да се объркат…

Когато използвате телефон с Android, винаги сте малко загрижени за актуализациите на Android. По-конкретно, притеснявате се дали телефонът ви с Android наистина ще получи най-новата актуализация. Телефоните Xiaomi са доста добри за получаване на актуализации на Android, така че това е добре. Проблемите обаче започват, когато стартирате новата версия на Android .

Използвал съм няколко телефона Xiaomi през годините и всеки един имаше множество грешки, когато се издаде нова актуализация на Android, вариращи от неща като проблеми с изтощаването на батерията до проблеми и сривове на приложения. Разглеждайки онлайн, не изглежда, че много се е променило през 2019/20, така че това определено е нещо, което трябва да знаете. Никой не обича да използва телефон, който е пълен с грешки…

#6) Проблеми с надеждността

Едно от най-важните неща, от които се нуждаете от нов телефон, е чувството за надеждност. Ако си купя нов iPhone или нов телефон Samsung, знам, че работят перфектно – разбира се, без инциденти – за години напред. Имам iPhone SE от 2015 г., например, който все още работи перфектно и работи с най-новата версия на iOS.

При телефоните на Xiaomi това просто не е така. Като за начало, почти сигурно няма да получите две големи актуализации на Android, което означава, че след само 12 месеца след закупуването на телефона ви, той вече няма да работи с най-новата версия на Android. Второ, телефоните Xiaomi са добре известни с това, че са изключително бъгови и имат безброй софтуерни проблеми.

Телефоните на Xiaomi са евтини, да, но тази евтиност всъщност не е добро нещо в някои отношения. Тези телефони са проектирани да бъдат изпомпвани и продавани в огромни количества. Това е целият бизнес модел на Xiaomi: правете купища неща, продавайте ги възможно най-бързо и печелете. И ако имате проблем с вашия телефон Xiaomi, успех с получаването на възстановяване или помощ с него.

Наистина можете да получите телефони Xiaomi само чрез специализирани търговци на дребно – места, които ги внасят от Китай. Това е добре, ако знаете в какво се забърквате. Но може да бъде много проблематично, ако очаквате същото ниво на поддръжка, което бихте получили, ако купувате директно от Apple, Samsung или Google. Казано просто, няма да получите никаква помощ или помощ от тези търговци на дребно за внос, ако и когато нещо се обърка.

Поради тази причина бих предпочел да платя малко повече за телефон от марка, която е надеждна – помислете за Apple, OPPO, RealMe, Samsung, Google . Това са най-големите марки телефони в света в момента. Всички те имат страхотни канали за разпространение, така че ще се върнете, ако нещо се обърка с телефона ви. Използвал съм телефони Xiaomi в миналото и никога не съм имал добра, дългосрочна надеждност с тях.

Обобщавайки…
Добре, прочетохте моите плюсове и минуси относно работата на телефон Xiaomi. Опитах се да бъда възможно най-честен, цитирайки предимствата такива, каквито са, и недостатъците, както ги открих по време на използването на телефони Xiaomi. Сегашното ми усещане за Xiaomi, базирано на всичко по-горе, все още е положително.

И това е 100% намаление на цената на телефона. Просто не можете да си купите телефони с този тип спецификации за този вид пари никъде другаде. Ако сте купувач с добро съотношение цена-качество, телефонът на Xiaomi всъщност е най-добрият избор №1 на пазара сега – ще получите мега спецификации и дизайн за около 60% по-малко от подобен телефон от Samsung или Huawei. И това е важно, както и да го разделите.

Ако сте на оградата относно телефоните на Xiaomi или просто им нямате доверие, тогава все още имате много възможности, когато става въпрос за закупуване на смартфони на страхотна стойност. Друга алтернатива би била закупуването на aобновен iPhoneили телефон Samsung Galaxy – този подход ще ви спести около 40% средно (и телефоните изглеждат и работят като нови).